Sta jij vaak in de automatische piloot?
Wat er gebeurd is dat we vanuit ons hoofd controle willen houden op ieder situatie of gevoel. Maar we worden veel afgeleid door onze automatische piloot. Herken je dat dat je soms kilometers afstand met de auto hebt gemaakt zonder je bewust te zijn van waar je bent. Zo zijn wij vaak niet aanwezig in ons eigen leven. We zijn op deze momenten als het ware weg. Ons lichaam doet van alles en wij zijn in ons hoofd ergens anders. Opvallend is dat we meestal niet weg zijn omdat we er voor kiezen, maar dat we eerder afdwalen.

Voordelen van de automatische piloot is dat we niet overal bij stil hoeven te staan om dingen goed te laten verlopen. Het geeft ons de ruimte om onze aandacht bij andere dingen te hebben dan waar we op dat moment mee bezig zijn. Zoals autorijden.

Nadelen van de automatische piloot is :Je mist een hoop, de kleine dingen in het leven die het leven zo mooi maken zolang je ze maar wilt zien, maar die we vaak missen omdat we met onze gedachten ergens anders zijn. Bijvoorbeeld het lachen van een kind, echt luisteren naar de verhalen van je kind. De mooie omgeving van de natuur tijdens het fietsen of wandelen. Maar ook de “signalen van ontevredenheid“ van onze naasten merken we vaak niet op met alle gevolgen van dien. Dat we vaak niet Echt luisteren naar de verhalen van onze man en kinderen omdat we met ons hoofd afgedwaald zijn. Vooral in het omgaan met problemen belanden we vaak in de automatische piloot, we hebben een voortdurende neiging om te piekeren, om (negatieve) gedachtes te herhalen. Zo doen we dat ook wanneer we weer een nieuwe afvalpoging beginnen. Heel gemakkelijk dwalen we af om vanuit de automatische piloot onze ‘oude’ negatieve gedachtes te herhalen. Niet omdat we het willen maar omdat het moeilijk is om ons los te maken van ons denkpatroon. In de automatische piloot is er geen ruimte voor creativiteit en het vinden van nieuwe oplossingen waardoor we vaak in dezelfde patronen blijven hangen, zelfs al hebben ze geen functie ! Herkenbaar?

Het belangrijkste nadeel is misschien wel dat we er vaak geen keuze in hebben . We noemen het niet voor niks “automatische piloot ”. Maar als je bereid bent een zekere inspanning te verrichten en dan bedoel ik niet de inspanning van hard werken maar de inspanning van bewust je aandacht te richten op het hier en nu, telkens weer opnieuw .Pas dan merk je op waarom je doet wat je doet.