Wanneer we praten over een gezonde darmflora dan hebben we het over een goede balans tussen slechte en nuttige bacteriën.

De candida is een gist en leeft in normale omstandigheden in kleine hoeveelheden op de huid, in de mond de vagina en de darm.
In de darm is de candida een onderdeel van de darmflora .
Wanneer er een overgroei ontstaat aan slechte bacteriën door overmatig gebruik van alcohol, suikers, antibioticagebruik, veel stress, overmatig gebruik van geraffineerde koolhydraten of gluten kan de gistvormo overgaan in een ziekmakende schimmelvorm.

Wat gebeurt er in de darmflora?
Hierdoor word de doorlaatbaarheid van de darm vergroot en kunnen de draden door de darmwand heen dringen en in de bloedbaan terechtkomen.

Het gevolg is dat de gifstoffen die door deze agressieve vorm worden geproduceerd , heel veel klachten kunnen veroorzaken.

Klachten die veroorzaakt kunnen worden door een candida zijn

Spijsverteringsorganen: opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, veel winden laten, constipatie of diarree, anale jeuk.

Vage misselijkheid, moe/misselijk na een grote maaltijd, sterke behoefte aan suiker en zoete producten, slechte adem droge en witte blaasjes in de mond.

Geslachtsorganen: steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze vitte afscheiding, libidoverlies.
Energieniveau: afnemende energie, weinig puf, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte
Spieren en gewrichten:snel uitgeputte spieren, gevoel van lood in je armen en benen, traplopen is moeilijk, te lang stil zitten of te lang staan doet pijn, rusteloos.
Hormonaal: Hypoglycemie, vreetaanvallen, menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, koude handen en voeten, concentratieproblemen, verminderd libido, gedeprimeerde gevoelens of toegenomen irritatie.
Vergevorderde fase:
Overactief immuunsysteem
Allergieën, jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid, intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, overgevoelig voor sterke geuren.
Erger worden van de klachten bij vochtig en benauwd weer, drinken van alcohol, eten van suikers en geraffineerd koolhydraten, gist, zoete groenten en fruit
Wat te doen bij candida klachten?
Gezonde voeding is pure noodzaak !!!
De darmwand moet herstellen en dat is onmogelijk als hij elke keer
voeding moet verwerken die de schade in stand houd.
Het lichaam ( immuunsysteem) staat continu in de “ stress modus”
De aanpassing van voeding brengt al heel snel grote
verbetering met zich mee.

Dus…stop met het eten van suiker en geraffineerde koolhydraten
(wit brood, koekjes, biscuit, ontbijtmixen, pasta , witte rijst suiker)
Versterk je immuunsysteem door het nemen van voedingssupplementen.
Versterk je darmflora voor een goed pre en probiotica supplement
Overweeg of je de inname van medicatie anders kan , denk aan anticonceptie en de pijnstillers ibuprofen en paracetamol.
Wil je persoonlijk advies ?
Of tob je met meer of andere gezondheidsproblemen stuur me een pb of een mail naar info@voedingspraktijkbarneveld.nl