Zoals je begrepen hebt is het van groot belang dat je darmflora in balans is. Candida komt vaak voor bij mensen en heeft een grote invloed op je gezondheid. Het is een gistachtige schimmel die leeft bij vrijwel iedereen op de huid, in de mond, darmen en vagina. Bij een gezonde darmflora is er dus niks aan de hand. Wanneer er een overgroei ontstaat aan slechte bacteriën kan er dus gemakkelijk een candida ontstaan. De schimmels krijgen dan een overgroei op de bacteriën en verstoren de balans in je spijsverteringsstelsel of vagina.

Klachten die vaak voorkomen bij een candida schimmel:

Spijsverteringsorganen: opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, veel winden laten, constipatie of diarree, anale jeuk.
Vage misselijkheid, moe/misselijk na een grote maaltijd, sterke behoefte aan suiker en zoete producten, slechte adem droge en witte blaasjes in de mond.

Geslachtsorganen: steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze vitte afscheiding, libidoverlies.
Energieniveau: afnemende energie, weinig puf, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte

Spieren en gewrichten: snel uitgeputte spieren, gevoel van lood in je armen en benen, traplopen is moeilijk, te lang stil zitten of te lang staan doet pijn, rusteloos.

Hormonaal: Hypoglycemie, vreetaanvallen, menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, koude handen en voeten, concentratieproblemen, verminderd libido, gedeprimeerde gevoelens of toegenomen irritatie.

En in de vergevorderde fase zie je vaak klachten vanuit een overactief immuunsysteem:
Allergieën, jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid, intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, overgevoelig voor sterke geuren.

De klachten kunnen erger worden bij vochtig en benauwd weer, drinken van alcohol, eten van suikers en geraffineerd koolhydraten, gist, zoete groenten en fruit.

Oplossingen candida overgroei

  • Stop met het eten van suiker en geraffineerde koolhydraten ( wit brood, koekjes, biscuit, ontbijtmixen, pasta , witte rijst suiker)
  •  Versterk je immuunsysteem door het nemen van voedingssuplementen.
  •  Versterk je darmflora voor een goed pre en probiotica supplement

Overweeg of je de inname van mogelijke medicatie anders kan , denk aan anticonceptie en de pijnstillers ibuprofen en paracetamol.

Hier nogmaals de oorzaken die de darmwand beschadigen:

Antibiotica, medicatie, chemotherapie, medicijnen, bestralingen, roken, stress, ouder worden, eenzijdige voeding, ( gluten)overmaat aan suikers in de voeding, overmaat aan alcohol , overmaat van geraffineerde koolhydraten, en een gebrek aan vezels.

De bekendste intoleranties zijn gluten en zuivel ( lactose en casëine). Waarschijnlijk omdat veel Nederlanders hiervan zeer veel consumeren. En omdat zoveel tarwe en koeienmelk eigenlijk niet in zoveel grote hoeveelheden in ons natuurlijke voedingspatroon past. En intolerantie voor deze producten dus gemakkelijk word opgebouwd.

Heel veel mensen hebben last van glutensensitiviteit
Geen coelakie, geen allergie maar deze groep reageert goed op het elimineren van gluten/ gliadine uit het voedingspatroon. Mensen met glutensensitiviteit hebben na het eten van producten met gluten klachten.
Die klachten verdwijnen bij een glutenvrij dieet
Wellicht spelen er meerdere factoren hierin een rol zoals slechte aanmaak enzymen
disbalans in darmflora of een te kort aan maagzuur

Klachten die daarbij horen zijn:
– Prikkelbare Darmsyndroom
-Afwijkend ontlastingspatroon, buikpijn, opgezette buik en winderigheid
-Gewichtsverlies en soms juist aankomen
-Misselijkheid, braken, bloedarmoede.
-Stemmingswisselingen, gebrek aan eetlust of juist overmatige eetlust.
-Vermoeid, lusteloos, slaperig, concentratieproblemen
-Slappe spieren, slecht gebit.
-Vruchtbaarheidsproblemen of klachten m.b.t zenuwstelsel

Ik raad daarom iedereen aan om eens een tijdje gluten en zuivelvrij te gaan eten om te kijken hoe het lichaam hierop reageert. Een gevarieerd eetschema die bestaat uit pure voeding , zonder chemische toevoegingen verkleint de kans op het opbouwen van intolerantie.

Wil je hulp hierbij? Boek vandaag nog een gratis consult en we kijken samen wat er mogelijk is!